Twoje rączki pachną cudnie…czosnkiem?

Czosnek to podstawa. Kocham go miłością absolutną i nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego. Nadaje daniom wspaniałego aromatu, podkreśla smak, dodaje mocy, a jego właściwości prozdrowotne to temat na referat.

Niesetety, nie wszyscy pałają do czosnku równie wielką miłością jak moja. A jego mocny, intensywny zapach, poza tym, że potrafi niektórych odstraszyć, to na dodatek bardzo długo utrzymuje się na dłoniach. Podobnie jest w przypadku, równie lubianej przeze mnie, cebuli.

Jak sobie z tym poradzić?

Można przystąpić do krojenia tych gagatków w rękawiczkach – jednak nie każdy potrafi/lubi ten sposób.

Można szorować ręce we wrzątku, płynie do mycia naczyń i innych mazidłach – ale to chyba nie skutkuje.

Najłatwiej i najlepiej, moim zdaniem, znaleźć chochlę (jak na zdjęciu), może to być nawet łyżka, byle ze stali nierdzewnej. Wkłożyć ją pod zimną wodę i potrzeć dłońmi o jej powierzchnię.

Można też kupić sobie specjalne mydło – stalowe – bo są takie dostępne na rynku.

Można pozbierać po domu wszystkie niepotrzebne śrubki, nakrętki

Zasada jest ta sama, ale wydaje mi się, że chochla/łyżka, a nawet nóż (byle ostrożnie) to najlepsza, najszybsza i najłatwiejsza opcja.

Bez bólu, szybko i sprawnie zapach czosnku i cebulki znika bez śladu. A rączki pachną cudnie 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s